Witamina D wzmacnia kości. Nie jest ona tylko w "Danonkach", lecz także w Słońcu!
Witamina D (ATC: A 11 CC 05) – grupa rozpuszczalnych w tłuszczach steroidowych organicznych związków chemicznych, odrywających rolę w wielu różnorodnych i ważnych funkcjach fizjologicznych, przede wszystkim gospodarce wapniowo-fosforanowej oraz strukturze i funkcji kośćca.
Istnieją dwie podstawowe formy witaminy D, różniące się przede wszystkim budową łańcucha bocznego:
- ergokalcyferol (witamina D2), naturalnie występujący w organizmach roślinnych/drożdżach;
- cholekalcyferol (witamina D3), naturalnie występujący w organizmach zwierzęcych.
Witaminy D w organizmie człowieka można zaliczyć do witamin lub prohormonów.
Kwas askorbinowy (witamina C) – organiczny związek chemiczny, pochodna glukozy o wzorze sumarycznym C6H8O6. W warunkach standardowych jest białym, krystalicznym ciałem stałym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, roztwór ma odczyn kwasowy.Witamina C odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Do szerokiego spektrum jej działania zalicza się m.in:
- skracanie czasu trwania infekcji górnych dróg oddechowych,
- aktywizacja systemu immunologicznego,
- niszczenie wirusów,
- ułatwianie gojenia się ran i złamań,
- hamowanie tworzenia się sińców i powstawania krwotoków,
- hamowanie krwawienia dziąseł,
- podnoszenie odporności na zakażenia,
- regulacja poziomu cholesterolu,
- obniżanie ciśnienia krwi,
- ochrona przed zmianami nowotworowymi (rakiem żołądka, jamy ustnej, przełyku, płuc, wątroby, szyjki macicy i odbytu),
- łagodzenie niepożądanych skutków radioterapii,
- ochrona skóry przed działaniem słońca i starzeniem,
- hamowanie rozwoju zaćmy,
- wpływ na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu
- uczestnictwo w produkcji hormonów zwalczających stres,
- poprawa wydolności fizycznej.
Witamina C bierze także udział w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów nadnerczowych. Ma również wpływ na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce.
Badania wskazują brak wpływu zażywania witaminy C na ryzyko pojawienia się przeziębienia oraz mały wpływ na czas jego trwania (skrócenie czasu o 14% dla dzieci i 8% dla dorosłych). Wyjątkiem była grupa uczestników maratonów, narciarzy i żołnierzy przebywających w bardzo niskich temperaturach lub poddanych intensywnemu wysiłkowi fizycznemu, u których zaobserwowano 50% zmniejszenie występowania przeziębienia przy zażywaniu 2 g witaminy C dziennie[4].
Rekomendowane spożycie witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi od 45 do 90 mg na dobę[5][6]. Organizmy większości zwierząt i roślin wytwarzają ten związek. Wyjątkiem są organizmy ssaków naczelnych, w tym człowieka, świnki morskiej i niektórych gatunków nietoperzy, którym musi być ona dostarczona z zewnątrz.
Mam nadzieję że wystarczy :)
Pozdrawia Wasza "dzika"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz