niedziela, 16 stycznia 2011

Trochę o witaminach. (cz.1)

Witajcie! Jak sam tytuł mówi, powiem Wam trochę o witaminach. Zaczniemy od C oraz D.
Witamina D wzmacnia kości. Nie jest ona tylko w "Danonkach", lecz także w Słońcu!

Witamina D (ATC: A 11 CC 05) – grupa rozpuszczalnych w tłuszczach steroidowych organicznych związków chemicznych, odrywających rolę w wielu różnorodnych i ważnych funkcjach fizjologicznych, przede wszystkim gospodarce wapniowo-fosforanowej oraz strukturze i funkcji kośćca.

Istnieją dwie podstawowe formy witaminy D, różniące się przede wszystkim budową łańcucha bocznego:

  • ergokalcyferol (witamina D2), naturalnie występujący w organizmach roślinnych/drożdżach;
  • cholekalcyferol (witamina D3), naturalnie występujący w organizmach zwierzęcych.

Witaminy D w organizmie człowieka można zaliczyć do witamin lub prohormonów.

Kwas askorbinowy (witamina C) – organiczny związek chemiczny, pochodna glukozy o wzorze sumarycznym C6H8O6. W warunkach standardowych jest białym, krystalicznym ciałem stałym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, roztwór ma odczyn kwasowy.

Witamina C odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Do szerokiego spektrum jej działania zalicza się m.in:

  • skracanie czasu trwania infekcji górnych dróg oddechowych,
  • aktywizacja systemu immunologicznego,
  • niszczenie wirusów,
  • ułatwianie gojenia się ran i złamań,
  • hamowanie tworzenia się sińców i powstawania krwotoków,
  • hamowanie krwawienia dziąseł,
  • podnoszenie odporności na zakażenia,
  • regulacja poziomu cholesterolu,
  • obniżanie ciśnienia krwi,
  • ochrona przed zmianami nowotworowymi (rakiem żołądka, jamy ustnej, przełyku, płuc, wątroby, szyjki macicy i odbytu),
  • łagodzenie niepożądanych skutków radioterapii,
  • ochrona skóry przed działaniem słońca i starzeniem,
  • hamowanie rozwoju zaćmy,
  • wpływ na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu
  • uczestnictwo w produkcji hormonów zwalczających stres,
  • poprawa wydolności fizycznej.

Witamina C bierze także udział w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów nadnerczowych. Ma również wpływ na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce.

Badania wskazują brak wpływu zażywania witaminy C na ryzyko pojawienia się przeziębienia oraz mały wpływ na czas jego trwania (skrócenie czasu o 14% dla dzieci i 8% dla dorosłych). Wyjątkiem była grupa uczestników maratonów, narciarzy i żołnierzy przebywających w bardzo niskich temperaturach lub poddanych intensywnemu wysiłkowi fizycznemu, u których zaobserwowano 50% zmniejszenie występowania przeziębienia przy zażywaniu 2 g witaminy C dziennie[4].

Rekomendowane spożycie witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi od 45 do 90 mg na dobę[5][6]. Organizmy większości zwierząt i roślin wytwarzają ten związek. Wyjątkiem są organizmy ssaków naczelnych, w tym człowieka, świnki morskiej i niektórych gatunków nietoperzy, którym musi być ona dostarczona z zewnątrz.

Mam nadzieję że wystarczy :)

Pozdrawia Wasza "dzika"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz